HORT ECOLÒGIC

L'IES Almussafes crea un hort ecològic per als alumnes de FP Bàsica. Els joves s'encarreguen de conrear-ho, al mateix temps que continuen amb les matèries incloses en el seu programa formatiu, creant una empresa ficticia que realitza tots els procesos de qualsevol empresa, treballant amb temes logístics, contables i de distribució, és a dir, tot el procés des de que es cultiva fins a que es ven a l'usuari final.

Els responsables de Formació Professional Bàsica de l'institut d'Almussafes preparen una activitat en la qual els alumnes es faran responsables de la gestió d'un hort escolar. L'Ajuntament de la localitat ha col·laborat en el projecte amb la neteja de l'espai triat per al desenvolupament del treball, que està situat al costat de la cafeteria del centre.

L'equip docent de l'Institut d'Educació Secundària d'Almussafes realitza des del curs 2015-2016 un hort ecològic la gestió del qual està dirigit pels alumnes inscrits en el programa de Formació Professional Bàsica del centre. D'aquesta forma, els professors responsables d'aquest grup intenten motivar als alumnes a través d'una activitat en la qual els participants es convertiran en els coordinadors de la zona de cultiu i de totes les qüestions relatives al seu funcionament, com la plantació, el reg, o la recollida dels productes.

Per a les promotores del projecte,  “la idea és que es buiden, que isquen de l'aula i que realitzen treballs que puguen motivar-los per a sentir-se útils”. Asseguren que “ells s'encarregaran de tot, de realitzar els solcs, de triar les varietats d'hortalisses i del reg”.

"Des de l'IES considerem que pot ser una bona manera de reenganxar als joves de Formació Professional Bàsica perquè continuen estudiant, doncs ells mateixos poden comprovar que amb esforç apareixen els resultats i que si volen són capaços d'aconseguir els seus objectius”, conclouen els responsables.

Els cicles de Formació Bàsica són programes destinats a joves d'entre 15 i 17 anys sense el graduat en ESO que volen continuar els seus estudis cap a la Formació Professional i substitueixen als denominats Programes de Qualificació Professional Inicial. En aquest tipus d'estudis, els continguts s'adapten a les característiques concretes dels alumnes al mateix temps que es fomenta el treball en equip i l'orientació educativa i professional.